2017 рік – Рік Японії в Україні

Указ президента України про оголошення 2017 року – Роком Японії в Україні

План проведення заходів у Комунальному закладі “Харківська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат № 3” Харківської обласної ради, присвячених Року Японії в Україні у 2017 році

Відкритий урок у 10 класі на тему «Кімоно – національний одяг японців»

21 грудня  2017 року, згідно плану проведення виховних заходів, присвячених Року Японії в Україні та відповідно графіка проведення відкритих уроків,  учитель кваліфікаційної категорії  «спеціаліст вищої категорії”, учитель-методист, Круподер Євгенія Василівна провела відкритий урок-презентацію  з трудового навчання зі швейної справи у 10 класі на тему  «Кімоно – національний одяг японців» . Учитель на уроці ознайомила учнів з національним японський одягом — кімоно. Розповіла про види   кімоно,  з яких деталей шиється, яка тканина використовується для шиття, скільки метрів тканини потрібно, вивчали викрійку кімоно. Також діти дізнались яке традиційне взуття носять японці з кімоно. Під час уроку діти були активними, уважними: з тканини складали пояс довжиною 11 метрів, грали в гру “Склади кімоно”, демонстрували національний одяг японців.  Урок проведено на високому методичному рівні, він відповідав усім сучасним вимогам проведення навчально-розвиткової роботи у спеціальній школі, учитель дотримувалась дидактичних цілей спеціальної педагогіки.  Учні під час уроку були активні, зацікавлені, матеріал уроку засвоїли.

Виставка дитячих творчих робіт «Японія очима дітей»

6 грудня 2017 року у школі організовано виставку дитячих творчих робіт «Японія очима дітей» згідно плану проведення заходів, присвячених Року Японії в Україні. На виставці представлені дитячі роботи про Японію. Вихованці відобразили особливості японської культури, традицій і звичаїв, природи, уподобань, про які дізнались упродовж року від своїх педагогів на виховних заходах про таку цікаву та незвичайну країну вранішнього сонця.

Урок трудового навчання з квітникарства “Бонсай — кімнатний сад”

Згідно плану проведення заходів, присвячених Року Японії в Україні,  30 листопада 2017 року учитель квітникарства Головченко Наталія Валентинівна, провела урок  трудового навчання “Бонсай — кімнатний сад” з учнями 7 класу.

Вихованці із задоволенням вчились доглядати за кімнатними рослинами, дізнались про нові види вирощування та створення мініатюрних дерев, таких як бонсай. Учитель розповіла про мистецтво створення бонсаю як частини національної культури Японії. Наталія Валентинівна підібрала  цікавий матеріал про бонсай,  історію виникнення цього мистецтва,  як правильно  вирощувати та доглядати за маленькими та тендітними кімнатними рослинами.

Уроки образотворчого мистецтва «Подорожі країнами і континентами. Японія.»

Упродовж листопада-грудня 2017 року учитель Долганюк Ольга Василівна провела для учнів 8 класу цикл уроків з образотворчого мистецтва на тему «Подорожі країнами і континентами. Японія.», присвячених проведенню Року Японії в Україні. Було проведено п’ять занять на теми: «Бесіда з образотворчого мистецтва «Подорожі країнами і континентами. Уявна екскурсія до Японії»»;  «Тематичне малювання «Cхід сонця»»; «Декоративне малювання «Традиційні костюми японців»»; «Декоративне малювання «Ескіз архітектурного декору за східними мотивами «Японська пагода храму»»; «Тематичне малювання «Мандруємо до країн світу. Японія.»». Під час уроків учні дізнались багато цікавого про незвичайну країну вранішнього сонця, про історію, культуру, мистецтво, традиції, звичаї японців, про державні і народні символи Японії, про національні одяг, свята, страви, особливості архітектури, красу природи. Вихованці вчились порівнювати спільні та відмінні ознаки у житті українців та японців: у традиційних національних костюмах, у відношенні до природи, у образотворчому мистецтві, у національних традиція та святах, у релігії, у кулінарних уподобаннях та архітектурних традиціях. Кожен урок закінчувався виставкою яскравих дитячих малюнків. Діти захопились японською тематикою, малювали  і під час уроків образотворчого мистецтва, і у вільний час, і, навіть, вдома у вихідні дні. Показували свої роботи один одному, педагогам, учням інших класів, із захопленням розповідали цікавинки про дивну країну. Уроки про Японію сприяли розвитку пізнавального інтересу учнів,  творчих здібностей, розширенню світогляду, прищепленню  любові до художнього мистецтва, виникненню нових хобі у вихованців.

Віртуальний щоденник допитливих «Японські школи та школярі»

20 листопада 2017 року вихователь Горлова Тетяна Павлівна провела виховний захід «Віртуальний щоденник допитливих «Японські школи та школярі»»  для учнів старших класів. Захід відбувся згідно плану проведення заходів, присвячених Року Японії в Україні. Тетяна Павлівна розповіла  про освіту в Японії, цікаві факти з шкільного життя японських дітей. Учні дізнались про триместровий навчальний рік, про вимоги до шкільної форми, про гуртки та секції, що відвідують японські учні, про чергування по школі та допомогу вчителям в організації шкільних свят та заходів. Віртуальна подорож до японської школи була цікавою та повчальною.

Подорож Японією

2 листопада 2017 року вчителем природознавства Зубриловою Ольгою Миколаївною проведено урок-подорож за темою “Рослинний та тваринний світ Японії”. Яскрава наочність, цікаві розповіді про рослинний та тваринний світ країни сонця, що сходить, не залишили байдужими учнів 6 класу. Діти були активні, допитливі і з задоволенням поринули у світ японської культури.

Поїздка до Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка

24 жовтня 2017 року наші учні  відвідали III Обласний патріотичний форум “ З “Україною в серці!” На заході учні змогли взяти участь в майстер класі з японської каліграфії, орігамі,  працював фотосалон де можно було перетворитися на японську леді. Також діти були присутніми на виступі барабанщиць, та на виставі “За двома зайцями” від дитячо-юнацького народного театру оригінального жанру”Діти майбутнього” при ГУ МВС України в Харківській області. Дякуємо організаторам за запрошення та за чудово проведений час.

Ікебана. Квіткова композиція

19 жовтня  2017 року вихователь Неонета Ірина Вікторівна з учнями гуртка “Вікно в природу” в рамках року Японії в Україні провела заняття на тему “Ікебана. Квіткова композиція”. Вихователь цікаво розповіла про походження ікебани, ії складові, та запропонувала учням самостійно створити композицію. Дітям було цікаво, і кожен впорався  з запропонованим  завданням.

Традиційні та сучасні японські види спорту

17 жовтня 2017 року  учні 8 класу з вихователем Левченко Наталя Олегівна провели пізнавальний виховний захід  присвячений року Японії в Україні “Традиційні та сучасні японські види спорту”. На заході учні дізналися про  різні види спорту Японії, спортивне мистецтво  та техніку  проведення. Також вихователь розповіла про відомих спортсменів Японії та їх досягнення.

Підсумки конкурсу виробів «Японське мистецтво у долонях дітей»

Вихованці нашої школи брали участь у конкурсі «Японське мистецтво у долонях дітей» до Року Японії в Україні серед закладів  інтернатного типу, що проводила Харківська обласна бібліотека для дітей. Наші учні виготовили панно «Лялька-японка», виконане у техніці кінусайга (аплікація з тканини на пінопласті).

30 травня 2017 року працівник бібліотеки запросили учасників конкурсу до себе у гості та провели підбиття підсумків конкурсу. Завзяті, невтомні та творчі бібліотекарі підготували для вихованців шкіл-інтернатів святкову театралізовану програму у японському стилі, присвячену Міжнародному дню захисту дітей, цікаву екскурсію бібліотекою, нагородили грамотами і призами. Діти із захопленням мандрували залами бібліотеки, із цікавістю розглядали виставку конкурсних робіт, тематичні стенди, книги, журнали, слухали розповіді бібліотекарів.

Участь у проекті «Японське мистецтво у долонях дітей»

16 травня 2017 року вихованці школи взяли участь у проекті «Японське мистецтво у долонях дітей», який проводить Харківська обласна бібліотека для дітей в рамках проведення Року Японії в Україні. Метою проекту є формування інтересу дітей до культури, звичаїв та традицій Японії, стимулювання пізнавальної активності, спонукання дітей до творчості. Бібліотекар Олена Миколаївна Ніколаєнко провела для дітей майстер-клас з виготовлення аплікації із тканини на пінопласті у техніці кинусайга. Діти з інтересом і старанністю оволодівали новим видом аплікації, результатом стало панно «Лялька-японка». Творча робота вихованців школи відправлена для участі у обласному проекті.

__________________________________________________________________

ДОВІДКА. Кінусайга або печворк без голки – мистецтво створення панно, картин з використанням декількох технік: аплікація, мозаїка, різьба по дереву і печворк. Засновником даного виду мистецтва є японка Маено Такаші. Це досить молоде мистецтво, рік його народження – 1987. Але ці картини встигли завоювати світ. Кинусайга – це свого роду синтез декількох технік. Це, по-перше, техніка аплікації, по-друге, (саме ця техніка дала підстави називати кинусайгу клаптевими картинами), по-третє, мозаїка, по-четверте… різьблення по дереву.  Іншими словами, кинусайга – це техніка мозаїчної клаптикової аплікації на дереві (пінопласті, картоні). Кинусайга – художній жанр, що виник, якщо можна так висловитися, на ґрунті економії. Вірніше, японської економності. Це спочатку був спосіб «утилізувати» старі відслужилі кімоно. Шовк кімоно – тканина дорога і красива, хотілося вигадати  їй «друге життя». І вигадали! Кинусайга – досить рідкісний жанр: далеко не всім європейцям, які побували в Японії, пощастило подивитися на клаптикові картини. Але на тих, кому вдається їх побачити, вони справляють незабутнє враження. На батьківщині кінусайги, в Японії, ці картини стоять досить дорого, так як кожна картина – ексклюзив, картина створюється довго, ретельно і копітко. Навіть підготовка – це дуже тривалий процес. А вже сама техніка на кшталт медитації … Але старанність і терпіння у японців в генах.

Ханамі – милування квітучими деревами

Весна – прекрасна пора року, що дарує насолоду від розквітаючої природи. Навесні хочеться затриматись під чудовими квітучими деревами, вдихати їх прекрасний аромат, вбирати красу пишного цвітіння, що дарує весняна природа. У японців є національна традиція – ханамі, що у перекладі означає «милування квітами». Також Ханамі – це свято милування цвітінням сакури, декоративної вишні, національного рослинного символу Японії. Під час ханамі японці влаштовуються під квітучими деревами, спілкуються з друзями, складають і читають вірші, співають національні пісні, малюють, багато фотографуються. У українців одним із національних рослинних символів також є вишня. Про квітучі вишні українцями також складено багато віршів і пісень, намальовано  красиві картини. Українці також насолоджуються і милуються квітучими деревами.   Наші педагоги і вихованці вирішили приєднатись до чудової японської традиції і провели ханамі. Тобто провели весняні екскурсії, під час яких милувались квітучими деревами. На згадку про прекрасні прогулянки робили фотографії. Під час ханамі педагоги виховували у дітей бережливе ставлення до природи, до рослин, вчили не знищувати рослини, а висаджувати дерева, кущі, квіти, прищеплювали естетичний смак, розвивали уміння бачити прекрасне у оточуючій природі.

_________________________________________________________________

ДОВІДКА. Ханамі – це японська національна традиція милування квітами, яка виникла при імператорському дворі. Придворні проводили години під квітучими деревами, насолоджувалися спілкуванням, легкими напоями, та складанням віршів. У короткий період цвітіння сакури, яке триває від 7 до 10 днів, в Японії бачили глибокий сенс. Обпадаючі пелюстки квітів ототожнювали з красою і швидкоплинністю життя, з хоробрістю і чистотою помислів.  Навесні, коли зацвітають дерева, майже усе населення Японії  іде до парків, щоб насолодитися  цим приголомшливим за красою видовищем.  Японці багато фотографуються, щоб зберегти цю недовговічну красу і потім похвалитися перед друзями. У японців є ханамі інших квітів: ковалій, соняшників, хризантем, тюльпанів, космей.

Чайна церемонія

3 травня 2017 року вихователь Ускова Марина Олексіївна провела для учнів старших класів пізнавальний виховний захід «Чайна церемонія». Під час заходу діти дізнались в яких країнах вирощують чай, про види чаю, корисні властивості цього чудодійного напою, про традиції чайної церемонії різних народів. Особливий акцент був зроблений на традиціях, звичаях та цікавинках церемонії  заварювання та вживання чаю у Японії.

Майстер-клас з паперопластики «Орігамі – мистецтво складання фігурок з паперу»

22 березня 2017 року учитель трудового навчання Халєєва Вікторія Олександрівна організувала для учнів старших класів майстер-клас з паперопластики «Орігамі – мистецтво складання фігурок з паперу». Заняття пройшло відповідно План проведення заходів у школі-інтернаті, присвячених Року Японії в Україні у 2017 році. Учитель розповіла вихованцям про давнє мистецтво японців складати фігурки з паперу, звернула увагу, що цим мистецтвом займаються і в Україні. Самі діти часто складають літачки, жабок, квіти, журавликів, голубів та інші фігурки з паперу, все це і є мистецтво орігамі. Упродовж заняття діти вчились працювати з папером, оволоділи технікою складання паперу та з’єднання паперових модулей без клею. Результатом заняття стала виставка квітів з кольорового паперу. Дітям заняття сподобалось, надихнуло на виготовлення різних фігурок, а у бібліотеці стали популярними книги «Орігамі для дітей».

Інсценізація казки «Японський календар»

14 березня 2017 року, у рамках проведення Року Японії в Україні, вихованці шкільного театрального гуртка «Казкова мозаїка» під керівництвом Харченко Ольги Дмитрівни та Халєєвої Вікторії Олександрівни підготували інсценізацію казки «Японський календар». У виставі діти розповіли про історію виникнення японського календаря, про тварин, які мають відповідати за свій рік. Після вистави Ольга Дмитрівна провела вікторину по японському календарю.  Дітям дуже сподобався виховний захід, вони із задоволення визначали тварину свого року народження і дізнавались про ознаки того чи іншого тваринного заступника. Вони також дізнались багато цікавих прикмет про 2017 рік – рік Півня за японським календарем. Таким чином вихованці знайомляться з історією та звичаями японського народу, у них виховується інтерес до вивчення географії, історії, природознавства, прищеплюється інтерес до читання.

Випуск стінних газет про Японію

25 лютого 2017 року в школі пройшла виставка стінних газет про Японію. Учні 4 класу розповіли цікаві факти про Японію і японців. Учні 5 класу дослыдили рослинний світ Японії.  Учні 6 класу підготували газету про тваринний світ Країни вранішнього сонця. 7 клас ознайомив із традиційними видами спорту японців. Учні  9 класу намалювали традиційний японський одяг. А 10 клас розповів про  японську їжу і чайну церемонію. Газети допомогли всім більше дізнатись про культуру, традиції  та звичаї японців.

Тематична виставка у шкільній бібліотеці «Дивовижна Японія»

З січня по грудень 2017 року у шкільній бібліотеці буде діяти постійна виставка “Дивовижна Японія”. Вихованці зможуть дізнатись багато цікавих фактів про Японію, про японську історію, культуру, мистецтво, літературу, традиції і звичаї японців. Виставка буде постійно поповнюватись різноманітними матеріалами про Японію, які будуть добирати і бібліотекар Олена Миколаївна, і педагоги школи, і вихованці.

Загальношкільна лінійка «Японія – країна вранішнього сонця»

25 січня 2017 року учитель Білоєдова Любов Іванівна провела для учнів школи тематичну лінійку “Японія – країна вранішнього сонця”.  Цим заходом розпочато Рік Японії в Україні в нашому навчальному закладі. Вихованці були ознайомлені з Указом президента України “Про оголошення 2017 року Роком Японії в Україні”  та планом проведення заходів, присвячених Року Японії в Україні, у нашій школі. Діти під час лінійки дізнались про розташування Японії на карті світу, про державний устрій, державні та народні символи Японії, історію назви країни, про народ, який живе у країні вранішнього сонця.