2014 рік – Рік учасників бойових дій на теріторії інших держав

bb15 лютого 2014 року виповнюється 25 років з часу виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, у бойових діях на території якої взяли участь понад 160 тисяч солдатів і офіцерів з України. Життя 3280 наших співвітчизників забрала ця війна. Понад 8 тисяч повернулися пораненими, понад 6 тисяч стали інвалідами.

Президент України Указом від 12 червня 2013 року № 329/2013 оголосив в Україні 2014 рік Роком учасників бойових дій на території інших держав з метою вшанування громадян, які виконували військовий обов’язок на території інших держав, сприяння поліпшенню соціального захисту таких громадян, їх сімей та з нагоди 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

Верховна Рада України, 21 травня 2013 року, одноголосно прийняла Постанову № 292-VII «Про встановлення Дня українських миротворців». Постановою визначено 15 липня Днем українських миротворців з подальшим відзначенням його на державному рівні, з метою вшануванням мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам’яті славетних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Покровитель миротворців – Архангел Гавриїл. Архангел ГАВРИЇЛ – один із семи святих архангелів (архистратигів), звется теж «Лівою Рукою Бога», керівник чину херувимів, що оточують Божий Престол. Гавриїл вважається Божим вісником та посланцем, що оголошує про важливі події на землі. Гавриїл предвістив народження Іоана Хрестителя та Ісуса Христа. Його вшановують як покровителя дипломатів, миротворців, посланців.

Одна з Дев’яти Євангельських Заповідей блаженства вимовлені Ісусом Христом у Нагірній Проповіді і представлені у Новому Заповіті, що складають основу християнського морального вчення і доповнюють десять заповідей Старого Заповіту: БЛАЖЕННІ МИРОТВОРЦІ, БО ВОНИ СИНАМИ БОЖИМИ СТАНУТЬ. (довідка за матеріалами http://uk.wikipedia.org)

Нормативно-правові документи щодо відзначення Року учасників бойових дій на теріторіях інших держав в Україні
Указ Президента України від 12.06.2013 № 329 “Про проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на теріторії інших держав
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПЛАН заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав
Розпорядження Харківської обласної державної адміністрації від 22.10.2013 № 424 “Про утворення регіонального організаційного комітету з підготовки і проведення в Харківській області Року учасників бойових дій на території інших держав”
Розпорядження Харківського міського голови від 30.12.2013 № 84/1 “Про проведення в місті Харкові Року учасників бойових дій на території інших держав
Листи Департаменту науки і освіти “Про проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав”

ww

 

Історія участі збройних сил України в операціях з підтримання миру і безпеки
План заходів з нагоди підготовки та відзначення Року учасників бойових дій на території інших держав у Комунальному закладі “Харківська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат № 3” Харківської обласної ради упродовж 2014 року.
Галерея проведених заходів, присвячених Року учасників бойових дій на теріторії інших держав