ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ГІМНУ УКРАЇНИ

10 березня в Україні відзначається День Державного Гімну, святкування якого затвердив Кабінет Міністрів України на засіданні 07 грудня 2021 року.

Державний гімн — один з державних символів, урочистий музичний чи музично-поетичний твір, який використовується у випадках переважно передбачених соціальним законом: перш за все при громадських святкуваннях, заходах, державних святах, церемоніях та ритуалах. При його виконанні треба стояти струнко, тримаючи руку на серці, а чоловіки повинні зняти головні убори.

Твір композитора Михайла Вербицього та поета Павла Чубинського “Ще не вмерла України…” став державним символом нашої країни. Дата відзначення Дня Державного гімну України обрана відповідно до події, коли у 1865 році вперше прозвучав цей твір на концерті, присвяченому дню пам‘яті Тараса Шевченка. Концерт відбувався у Пшемислі (Польща), а композиція на тому концерті звучала, як заключна. Того ж року вірш уже був надрукований разом із нотами. Твір у виконанні українського оперного співака-тенора Модеста Менцинського був записаний на платівку в Кельнському відділенні «Грамофона» у жовтні 1910 році.

– У 1862 році Павло Чубинський написав текст майбутнього гімну.

– 15 січня 1992 року – Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну.

– 6 березня 2003 року – парламент України ухвалив Закон «Про Державний Гімн України» зі словами першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».

Державний гімн звучить на офіційних урядових заходах і церемоніях, а також на спортивних змаганнях та інших публічних зборах. Діти співають гімн України, переховуючись у бомбосховищах, під час ракетних обстрілів ворогом, захисники співають державний гімн на передовій.

День Державного Гімну України – важливий день для українців, оскільки він символізує єдність, силу та стійкість країни. День Державного Гімну України – це нагадування про важливість національної ідентичності та єдності, а також свято унікальної культури та традицій України. ( з інтернет-видань)